A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Грип, симптоми, лікування

Дата: 22.06.2018 16:51
Кількість переглядів: 361

Грип - високозаразне гостре інфекційне вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи. Передається вірус грипу повітряно-крапельним шляхом. Захворювання щорічно розповсюджується по всьому світу, періодично приймаючи характер епідемії, і навіть пандемії.

Гіппократ описав захворювання, яке за симптоматикою дуже схоже з грипом ще у 412 році до н.е А найвідоміша епідемія, що перейшла в пандемію, яка охопила 40% населення і забрала багато життів, сталася в 1918 році. Це була так звана «іспанка».

Викликається захворювання трьома типами вірусів грипу - А, В і С. Вірус грипу А відрізняється тим, що поширюється також і серед тварин. Епідемії, як правило, викликають три перших підтипи грипу А.
Вірус грипу складається з рибонуклеїнової кислоти, укладеної в дві оболонки, і містить генетичний код. Вірус нестійкий у зовнішньому середовищі, миттєво руйнується при кип'ятінні і дії ультрафіолетових променів. На слизову поверхню верхніх дихальних шляхів здорової людини вірус може потрапляти при близькому контакті з вірусоносієм або з краплями біологічної рідини, поширюваними останнім при кашлі та чханні. При попаданні на слизову, вірус проникає всередину клітин і починає інтенсивно розмножуватися.

 

Симптоми грипу

Інкубаційний період захворювання триває від декількох годин до декількох днів. За цей час вірус встигає розмножитися і у великій кількості потрапляє в кровотік, викликаючи вірусемію.
Починається етап яскравих клінічних проявів. Основні ознаки грипу: різкий підйом температури до високих цифр (від 39 до 40 градусів Цельсія), ломота в суглобах, головні і м'язові болі. Може спостерігатися гіперемія шкірних покривів і склер очей, загострення герпетичної інфекції. Потім з'являється інші симптоми грипу: закладеність носа з мізерним виділенням, першіння і неприємні симптоми в носоглотці. У деяких людей під впливом високої температури та інтоксикації порушується робота травного тракту, з'являються диспептичні розлади, пронос.

При сприятливому перебігу, захворювання триває від п'яти до семи днів, але організм повністю відновлює працездатний стан тільки через два-три тижні.

Іноді виникають гострі ускладнення, які проявляються судомним синдромом, каламутним свідомістю, кровоточивістю судин носа. Це говорить про крайню тяжкості захворювання з небезпекою летального результату.

Ускладнення при грипі

Грип - дуже віроломне захворювання, він може викликати ускладнення різної тяжкості. Особливо важко переносять захворювання діти, люди похилого віку і хворі хронічними захворюваннями.
Ускладнення при грипі діляться на дві групи:

Ранні - найбільш грізні за своїми наслідками ускладнення. Це ураження мозку та його оболонок, такі як менінгіти, енцефаліти; важкі ураження легенів;

Пізні ускладнення різні за ступенем тяжкості і, як правило, пов'язані з вторгненням бактеріальної мікрофлори в організм ослаблений вірусом.

До пізніх ускладнень відносяться хвороби дихальної системи - бронхіти і пневмонії); лор-органів - синусити та отити ; сечовидільної системи - пієлонефрити та пієлоцистіти; серця - перикардити і міокардити; м'язів - міозити. При наявності хронічних захворювань дихальної, ендокринної, сечовидільної та інших систем, є небезпека їх загострення після захворювання на грип.

Діагностика та лікування грипу

Незважаючи на існування лабораторних методів специфічної діагностики грипу, використовуються вони вкрай рідко. Як правило, лікар ставить діагноз, судячи по клінічних проявах і пропонованим скаргами хворого і враховуючи епідеміологічну обстановку.
Своєчасне, якісне лікування грипу допомагає уникнути ускладнень цього грізного захворювання.
При захворюванні на грип необхідно дотримувати постільний режим.
Специфічне противірусне лікування грипу дасть ефект, якщо воно розпочато в перші дві доби захворювання. Противірусні препарати, такі як амантадин і ремантадин при своєчасному прийомі скорочують тривалість захворювання і допомагають уникнути ускладнень, а при використанні з метою профілактики, перешкоджають розвитку захворювання грипом.
Для того щоб збити високу температуру, призначають аспірин, парацетамол та інші жарознижуючі препарати. Не рекомендується знижувати препаратами температуру менше 38 градусів Цельсія. У дитячому віці в якості жарознижуючого не можна застосовувати аспірин, так як на тлі вірусної інфекції він може викликати у дитини синдром Рея. Знизити температуру, зняти інтоксикацію організму і заповнити втрату рідини допоможе рясне пиття, це можуть бути різноманітні морси, чай з лимоном, мінеральна вода.

Слизову оболонку носа змазують оксоліновою маззю, що володіє противірусним ефектом.

При кашлі і нежиті призначають відповідне лікування: краплі в ніс, протикашльові або, навпаки, відхаркувальні препарати, залежно від виду кашлю.

Прийом вітамінних препаратів, що містять вітамін С допомагає зміцнити організм.

Противірусний препарат інтерферон більш ефективний для профілактики захворювання грипом, ніж для його лікування.

Із специфічних методів профілактики грипу найбільш ефективним вважається сезонна вакцинація. До неспецифічної профілактики відносяться заходи по зміцненню імунітету і вітамінотерапія.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                     М.І.Дралюк

Лікар-інфекціоніст                                                Лободзінська Т.А.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування