A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Стадії раку молочної залози

Дата: 06.04.2018 15:42
Кількість переглядів: 1133

Найпоширеніше онкологічне захворювання жінок в Росії – рак молочної залози. Вже багато років ведуться активні дослідження в області лікування цієї онкологічної патології, досягнуті певні успіхи, проводиться лікування. Воно призначається виходячи з багатьох факторів, в тому числі з того, в якій стадії знаходиться захворювання. Знання стадії раку молочної залози допоможе підібрати правильне лікування. Стадія раку описує розмір і поширення пухлини. Крім того, в стадіях виділяють ступеня, що показують можливу швидкість поширення пухлини.

Нульова стадія називається неінвазивним рак. Пухлинні клітини знаходяться всередині каналів або часточок молочної залози і поки не поширюються на навколишні тканини. На цій стадії захворювання в переважній більшості виліковується.

 

Рак молочної залози 1 стадія

Розмір пухлини не більш 2 см, пахвові лімфатичні вузли не порушені, ракові клітини не виходять за межі молочної залози.

 

Рак молочної залози 2 стадії

Пухлина може досягати 5 см, можуть бути порушені лімфатичні вузли у пахви з боку пухлини. Поширення за межі грудей не відбувається або воно тільки починається. Рак молочної залози другій стадії має два ступені. В першій мірі клітини не метастазують. Рак молочної залози 2 ступеня дає поодинокі метастази.

 

Рак молочної залози 3 стадія

Розмір пухлини перевищує 5 см, можливі такі прояви, як втягнення соска, виділення з нього, виразки. З’являються множинні пахвові метастази. Рак молочної залози 1 ступеня характеризується споюванням лімфатичних вузлів з оточуючими тканинами. У другій ступені – пухлина проростає в шкіру грудей, грудну стінку, у внутрішні грудні лімфатичні вузли. Рак молочної залози 3 ступеня може бути у формі запального раку, що зустрічається нечасто, але є вельми серйозною формою раку. При такій формі шкіра молочної залози червоніє, відбувається місцеве підвищення температури, прощупується ущільнення. Іноді ці симптоми приймають за симптоми маститу, і лікування призначається неправильне.

 

Рак молочної залози 4 стадія

Молочна залоза вражена повністю, пухлина поширюється за межі молочної залози: на грудні, надключичні лімфатичні вузли, печінка, легені, головний мозок, кістки. Рак четвертої стадії – це метастатичний, або вторинний рак.

 

Такі глобальні зміни в організмі починаються з однієї мутації клітини молочної залози. Ця клітина починає посилено ділитися, утворюється спочатку первинна пухлина, потім вона метастазує в лімфовузли та органи.

Основний метод виявлення раку грудей – мамографія. Вона дозволяє виявити патологію на ранніх стадіях. Жінкам необхідно регулярно проходити цю процедуру, особливо після 40 років. При необхідності будуть проведені додаткові обстеження: УЗД, біопсія, клінічні аналізи. При виявленні злоякісної пухлини оцінюються її масштаби, робляться аналізи для того, щоб оцінити загальний стан пацієнтки і призначити правильне лікування.

Крім оперативного лікування призначається хіміотерапія та променева терапія. Лікування впливає не тільки на ракові клітини, але і на весь організм, тому він потребує підтримки. В останні роки проведені дослідження підтверджують вплив дієти на перебіг захворювання, результати лікування, ймовірність розвитку вторинного раку.

 Головний лікар Городоцької ЦРЛ               М.І.Дралюк

 Лікар-онколог                                                   О.М. Задорожний


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування