A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Небезпека поруч! Що треба знати про туберкульоз?

Дата: 20.04.2018 16:44
Кількість переглядів: 280

Туберкульоз на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. Згідно світової статистики щорік в усьому світі від туберкульозу гине 2 млн. людей. За оцінками ВООЗ в період між 2000 і 2020 роками, майже один мільярд людей буде інфіковано, 200 мільйонів захворіє та 35 мільйонів загине від туберкульозу, якщо контроль за епідемією не буде посилено. Ситуація з туберкульозом в Україні дуже складна - починаючи з 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів. Щороку помирає від цієї хвороби 10 - 11 тис. хворих на туберкульоз, що становить більше 30 чоловік в день. В 1995 році ВООЗ зафіксувала в Україні епідемію туберкульозу, оскільки кількість хворих перевищувала 1% населення. Епідемія невпинно прогресує й набуває загрозливих масштабів. Статистика свідчить про те, що в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих помирає.

 

Вчасно розпочате лікування є запорукою його успіху.

Туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, але на початковій стадії він має «прихований» перебіг. Людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або має «застудне» захворювання. Тому люди часто звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів, коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше.

Знання існуючої небезпеки та особливостей перебігу захворювання, а також симптомів, що можуть бути першою ознакою наявності туберкульозу, допоможе Вам вчасно звернутися до лікаря та почати лікування.

Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу (паличка, або бацила, Коха). Є багато видів мікобактерій (людських, бичачих, пташиних, мишачих та інших), всі вони можуть викликати захворювання у людини. Паличка Коха дуже стійка до впливу навколишнього середовища.

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією туберкульозу може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи.

Ризик інфікування більший у людей без певного місця проживання , а також люди, що постійно вживають алкоголь або наркотики, але знову ж таки через те, що їх імунітет знижений внаслідок способу життя та поганого харчування. На жаль, пересічні громадяни теж ризикують захворіти через погіршення екологічної ситуації та перевтому. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий статус. Основне значення має стан організму у момент «зустрічі» із збудником захворювання.

 

На туберкульоз може захворіти кожен!

Найбільший ризик захворіти мають люди, що інфіковані ВІЛ, та хворі на СНІД. Високий ризик мають:

  • люди, які знаходяться у постійному контакті з хворим на «відкриту» форму туберкульозу;

  • люди, що зловживають алкоголем або вживають наркотики;

  • люди, що мають знижений імунітет через недостатнє харчування та погані умови життя або через наявність хронічних захворювань.

Досить високий рівень ризику у курців, через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів. Крім того, високий ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася, та люди похилого віку, через вікове ослаблення імунітету.

 

Як захистити себе та своїх близьких від туберкульозу?

Згідно з Законом України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» дітям  безкоштовно проводяться обов’язкові профілактичні щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ відповідно до календаря профілактичних щеплень.

З метою раннього виявлення захворювання на туберкульоз серед дітей проводиться масова туберкулінодіагностика, так звана проба Манту, а серед дорослого населення – профілактичні флюорографічні огляди.

Відмова від шкідливих звичок, дотримання принципів раціонального харчування з достатнім вмістом вітамінів та мінералів або прийом полівітамінних препаратів допомагають підтримувати гарний стан імунітету. Корисними є також загартовування та фізичні вправи. Варто уникати перевантаження та негативних емоцій, недосипання та перевтоми.

 

Обстеження людей, що перебували у тісному контакті з людиною, хворою на туберкульоз, є обов’язковим!

Це дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях або за наявності показань, провести профілактичне лікування, що значно зменшує вірогідність захворювання.

Повне одужання людини, що захворіла на туберкульоз, можливе при умові раннього початку та суворого дотримання режиму лікування і рекомендацій лікаря. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне та тривале, але повне одужання теж можливе. Головне – вчасно звернутися по допомогу.

 

Пам’ятайте:

На туберкульоз  може захворіти будь-хто.

Туберкульоз має прихований перебіг на початку.

Якщо Ви понад 2-3 тижні почуваєтеся погано, відчуваєте слабкість, маєте кашель та підвищену пітливість, особливо вночі, негайно зверніться до лікаря за місцем проживання.

Обстеження займає небагато часу, безболісне та безпечне.

Інфікувати іншу людину може тільки хворий з так званою «відкритою» формою туберкульозу, коли збудник туберкульозу виділяється у повітря разом із мокротинням. Усі інші форми туберкульозу безпечні для оточуючих.

Лікування туберкульозу тривале і має проводитись під наглядом

фахівця.

Якщо лікування почато на ранніх стадіях захворювання, воно менш тривале та більш ефективне.

Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне!

ТУБЕРКУЛЬОЗ  ВИЛІКОВНИЙ!

 

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                                М.І.Дралюк


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування