A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Стенокардія та її види

Дата: 16.04.2018 16:40
Кількість переглядів: 178

Стенокардія - це, мабуть, одне з найбільш поширених проявів ішемії міокарда. Виникає, як правило, на тлі атеросклеротичного ураження серцевих судин, однак у генезі її важливу роль відіграє схильність судин до спазму і підвищення агрегаційних властивостей тромбоцитів, що тягне за собою утворення тромбів і закупорку ними просвіту артерії. Навіть при незначних фізичних навантаженнях уражені судини не в змозі забезпечити нормальний приплив крові до міокарда, в результаті порушується його метаболізм, а це і проявляється характерними больовими відчуттями. Симптоми ішемічної хвороби серця при цьому будуть такими:

  • Гострий інтенсивний біль за грудиною, віддає у ліву руку і ліве плече, а іноді - в спину, лопатку або навіть в область живота;

  • Порушення ритму серця (почастішання або, навпаки, урежение частоти серцевих скорочень, поява екстрасистол);

  • Зміни показників артеріального тиску (частіше його підвищення);

  • Поява задишки, неспокою, блідістю шкірних покривів.

Залежно від причин виникнення, виділяють різні варіанти перебігу стенокардії. Це може бути стенокардія напруги, яка виникає на фоні фізичного чи емоційного навантаження. Як правило, при прийомі нітрогліцерину або в спокої біль іде.

Спонтанна стенокардія - така форма ішемії серця, яка супроводжується появою больових відчуттів без видимих на те причин, при відсутності фізичного або емоційного напруження.

Нестабільна стенокардія - це форма прогресування ішемічної хвороби серця, коли відбувається посилення інтенсивності больових нападів, їх частоти, при цьому значно зростає ризик розвитку гострого інфаркту міокарда і смерті. Хворий при цьому починає споживати більшу кількість таблеток нітрогліцерину, що свідчить про погіршення його стану і важкому перебігу хвороби. Така форма потребує особливої уваги і невідкладного лікування.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                  М.І.Дралюк

Лікар-кардіолог                                                   Морозова Н.І.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування