A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Хай обминуть вас сухоти

Дата: 14.04.2018 16:36
Кількість переглядів: 178

Світова медична наука встановила 4 групи факторів, які формують здоров'я населення:

  • система охорони здоров'я – 7-10 % ;
  • спадковість – 20 % ;
  • навколишнє середовище 20 % ;
  • спосіб життя 50 % ;

Як бачимо, спосіб життя найбільшу можливість реально впливати на стан здоров'я. Спосіб життя кожного з нас – це сукупність звичок у побуті, харчуванні, умовах праці і відпочинку,гігієнічні навички і таке інше.

В останні 10 років в Україні зросла захворюваність серед дорослого і дітей взагалі, в тому числі і по туберкульозу зокрема, зростає смерність населення. Вагомими причинами цього є наростання соціально-економічної кризи в державі, погіршення матеріального становища переважної більшості населення, незбалансоване і неякісне харчування, ослаблення імунітету через вплив екологічно забрудненого довкілля, недостатнє проведення соціальних та медичних заходів по боротьбі з туберкульозу як серед населення, так і серед сільсільськогосподарських тварин, які теж можуть хворіти на туберкульоз.

Для раннього виявлення туберкульозу в районній поліклініці повині регулярно здійснюватись флюорографічні обстеження громадян, починаючи з 15 – річного віку. На територіях, де таке обстеження не проводиться, набувається накопичення не виявлених своєчасно туб. хворих. Ця проблема у значній мірі стосується і нашого народу.

Страх перед додатковим опроміненням, матеріальна скрута стали особливими причинами відмови багатьох громадян від своєчасного рентгенообстеження, і даремно.

Можливо, хворі з невідомим туберкульозом доглядають дітей в дитсадках. працюють в закладах громадського харчування, в школах, просто живуть поруч з нами.

Високий ступінь ризику захворіти на туберкульоз мають особи, що страждають на цукровий діабет, виразкову хворобу, хронічні бронхіти, а також громадяни, що зловживають алкоголем і багато курять. Частіше хворіють чоловіки, як молоді, так і старшого віку.

Згідно даних ВООЗ щороку в світі від туберкульозу гинуть 3 млн. людей. По приблизним розрахункам число хворих на туберкульоз складає у маштабах земної кулі 20 млн.

Доведено, що 95% громадян інфікуються через легені, при вдиханні зараженого повітря, Так як туберкульоз часто маскується під респіраторні захворювання, грип, бронхіт. запалення легень, то хворі можуть лікуватися самотужки, а тим часом це може бути і туберкульоз, який повільно прогресуватиме, підточуючи сили хворого.

Буває, що туберкульозний процес розвивається без всяких зовнішніх ознак, на фоні нормального самопочуття.У таких випадках важливо не запізнитись з профілактичним флюрообстеженням. Туберкульоз може вражати в організмі людини різні органи і системи-кістки і суглоби, шкіру і нирки, нервову систему і очі, але у 80% випадків страждають органи дихання, а саме – легені.

Збудники туберкульозу зберігають життєздатність у сухому пилу – 72 дні, на сторінках книжок – до 3 місяців, добре витримують охолодження.

Санітарно-гігієнічні умови побуту значно впливають на перебіг туберкульозу та стан здоров'я членів родини хворого.

Чим тимніше і неохайніше житло, чим більша вньому живе сім'я, тим тяжче буде хворіти людині в ньому, тим більш небезпечна вона для своїх рідних, а часом і для сусідів. До того ж  частина хворих ухиляється від своєчасного обстеження і лікування, чим загрожує інфікуванням своїм близьким, в першу чергу дітям.

Медицина навчилась захищати людство, в першу чергу маленьких громадян, від зараження туберкульозом. Бар'єрну функцію захисних сил організму медики підвищують імунізацією вакциною БЦЖ, яку вводять дитині спочатку в пологовому будинку на 3-4 день життя і пізніше, в 7 і 14 років.Тому 96 % інфікованого населення залишається практично здоровим все життя. Щеплені особи хворіють в 7 разів рідше, ніж не щеплені.

В Городоцькому районі проживають біля 1,5 тисячі громадян, які в минулому перехворіли туберкульозом легень та інших органів і становлять групу ризику на повторне захворювання цією інфекцією. Найбільш загрозлива епідситуація щодо до туберкульозу склалась на Сатанівській дільниці, в Жищинцях. В останні 2 роки вона погіршилась на Немиринецькій дільниці, а також в Городку і ближніх селах.

Звертає  на себе увагу той факт, що жертвами цього небезпечного захворювання в першу чергу стають громадяни, у яких хтось із родичів  хворів у минулому абр хворіє зараз на туберкульоз. Населення, в більшості випадків, неуважно ставиться до свого здоров'я, хворих часто приводять чи приносять рідні чи знайомі в стані крайнього виснаження, що безперечно, затягує термін лікування на довгі місяці або роки.

Лікування протитуберкульозними препаратами проводиться безкоштовно, і в стаціонарах, і тубкабінеті. Хворим доводиться купувати ліки тоді, коли треба укріпити захисні сили організму, оздоровити інші  органи і системи від супутніх захворювань. Рентгенобстеження ЦРЛ проводиться безкоштовно за направленням лікаря.

Щороку в районі виявляється 30-40 випадків активного туберкульозу, до того ж в запущеній формі. Всього таких хворих відомо біля 150. Хто раніше звернувся за допомогою, той швидше одужає.

Поради мої прості : дотримуйтесь здорового способу життя, будьте охайними в побуті, а якщо захворіли, то не чекайте довго, зверніться до лікаря.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                  М.І. Дралюк

Райфтизіатр                                                          Т.В.Жиловська


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування