A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

14 листопада – Всесвітній День Діабету

Дата: 13.04.2018 16:33
Кількість переглядів: 154

14 листопада – Всесвітній День Діабету

Цукровий діабет – епідемія ХХІ століття. цукровий діабет – захворювання, що постійно прогресує. Якщо раніше говорили про теми 3,6 млн. на рік, то нині 5 млн. осіб щорічно збільшують “армію” цих хворих. Отже, це одна з найбільш розповсюджених ендокринних патологій у світі і в Україні.

Водночас 30% населення України  має надлишкову масу тіла. відомо, що 80% панцієнтів з ЦД 2 типу характеризуються надлишковою масою або ожирінням. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) ожиріння визнано новою неінфекційною епідемією нашого часу. До 2025 р. прогнозують збільшення кількості людей з ожирінням вдвічі. При індексі маси тіла більше 30 кг/м2 ризик виникнення ЦД 2 типу у 27,6 рази вищий ніж при ІМП 22 кг/м2.

Значна  поширеність тяжких проявів діабету зі сторони серцево-судинної системи і неврологічних ускладнень.

З метою вчасної діагностики ЦД та його адекватного лікування слід проводити обстеження вмісту глікованого гемоглобіну. Відсоток глікованого гемоглобіну у крові свідчить про стан вуглеводного обміну протягом попередніх 3-х місяців.

В осіб без порушень вуглеводного обміну вміст глюкози в крові в межах 3,3-5,5 ммоль/л, відповідно глікується до 6,5% гемоглобіну. Тобто 6,5% - це верхня межа фізіологічно нормального вмісту глікованого гемоглобіну, властивого здоровим людям. Наблизитись до цієї межі, досягти її мають прагнути пацієнти на цукровий діабет.

Вміст глікованого гемоглобіну у крові потрібно визначати раз на квартал (кожні 3 місяці).

І робити все, щоб він становив менше від 7%, в ідеалі – 6,5%. Важливо також підтримувати нормальні значення артеріального тиску, показників ліпідного обміну, контролювати функцію нирок. Двічі на рік проводити дослідження сечі на альбумін, аби вчасно виявити початкові прояви ушкодження нирок. Всі ці дослідження пацієнт має проводити регулярно, усвідомлюючи, що таким чином він забезпечує захист від тяжких хронічних наслідків цукрового діабету.

Важливість профілактики та ефективного лікування цукрового діабету, що в перспективі допоможе врятувати життя і здоров’я багатьох людей.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                                 М.І.Дралюк

Лікар-ендокринолог                                                         Мігаль С.О.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування