A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Харчове отруєння

Дата: 11.04.2018 16:29
Кількість переглядів: 175

Харчове отруєння — це розлад травлення,яке викликане споживанням недоброякісних продуктів. Сюди входить велика група хвороб (дизентерія, ешеріхіоз, сальмонельоз, ієрсиніоз), причиною яких є бактерії і віруси. Захворіти при цьому може будь-яка людина, незалежно від віку (нерідко трапляється харчове отруєння у дітей).

Влітку діти заражаються через воду, а також продукти харчування, в яких мешкають шкідливі мікроорганізми. Наприклад, причиною дизентерії можуть стати немиті фрукти, ягоди, сира вода або некип’ячене молоко. А таке харчове отруєння у дітей, як, наприклад, ешеріхіоз, виникає через кисломолочних продуктів — кефіру, йогурту поганої якості. Стафілококи, що викликають харчові токсикоінфекції, в літній час особливо активно розмножуються в тортах, кремах. Збудники сальмонельозу живуть в м’ясі, яйцях, погано вимитих овочах, зелені. А захворіти иерсиниозом можна через гризунів, які переносять збудників хвороби на овочі та фрукти.

Практично будь-яке харчове отруєння у дітей можна назвати «хворобою брудних рук», так як передається вона від хворого до здорового дитині в основному через невимитих руки.

Після того як в організм потрапляє збудник, він починає виділяти токсини, які викликають інтоксикацію і запальні процеси в кишечнику. Через втрату рідини з блювотою і стільцем виникає зневоднення.

Перші симптоми харчового отруєння — це блювота, виникнення болю в животі, рідкий стілець, підвищена температура. Діти починають себе погано почувати, з’являються млявість, слабкість, головний біль, вони можуть відмовлятися приймати їжу. Всі ці симптоми харчового отруєння — результат дії мікробів на внутрішні органи і тканини організму.

Залежно від того, який саме збудник став причиною хвороби, поєднання цих симптомів, а також особливості їх прояви можуть бути різними.

Діагноз кишкової інфекції ставить лікар на підставі клінічної картини. Для його підтвердження використовують додаткові лабораторні дослідження, матеріалом для яких служать блювотна маса, кал, кров.

Як тільки вами були помічені перші ознаки кишкового розладу у дитини, потрібно негайно починати лікування харчового отруєння, а також звернутися за допомогою до фахівця.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                     М.І. Дралюк

Лікар-інфекціоніст                                                 Т.А. Лободзінська


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування