A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Міокардит

Дата: 08.04.2018 16:24
Кількість переглядів: 890

Міокардит - це серйозне ураження серцевого м’яза, яке з’являється внаслідок запалення. Але саме по собі і на рівному місці запалення серцевого м’яза не виникає. До нього, як правило, призводять деякі негативні події, що сталися з вашим організмом за останній час і те, що його серцевий м’яз збуджений, людина дізнається тільки коли симптоми міокардиту починають проявлятися щосили.

У діагностиці міокардиту важливо не тільки встановити сам факт запалення серцевого м’яза, але і знайти причину. Тоді її можна усунути і тим самим забезпечити одужання пацієнта, а також вберегти його від рецидивів цього захворювання.

 

Види міокардиту

Як ми з’ясували, головне в міокардиті – це причина його виникнення, і, грунтуючись на цьому, міокардит поділяється на види. Виділяють такі різновиди міокардиту:

Інфекційний, а також вірусний і бактеріальний. Такий міокардит може виникнути після того як людина перехворіла грипом, кором, краснухою, вітрянкою, віспою, дифтерією, скарлатиною, важкою пневмонією, сепсисом. Вірус Коксакі В є найчастішим збудником міокардиту, на його частку випадає більше 50 % випадків виникнення міокардиту у дітей і дорослих.
Ревматичний. Ревматизм також є частою причиною міокардиту, який у цьому випадку іноді зустрічається спільно з ендокардитом і перикардитом.
Алергічний. Алергія може виявлятися не тільки звичним і традиційним для багатьох людей способом, викликаючи порушення дихальної функції або виникнення висипу, свербежу, набряку. Запалення серцевого м’яза також може стати наслідком сильної алергічної реакції організму на прийом деяких лікарських препаратів, введення сироваток і вакцин.
Дифузний або системний. Такий вид міокардиту виникає через наявність однойменних захворювань сполучної тканини, травм, опіків, впливу іонізуючої радіації.
Ідіопатичний або міокардит Абрамова – Фідлера. Природа виникнення цього виду міокардиту невідома.

 

Причини

Причини міокардиту різноманітні, його можуть викликати найрізноманітніші захворювання. Найчастіше діагностувати той чи інший вид допомагають симптоми міокардиту, саме тоді людина починає відчувати нездужання, болю, порушення функцій серця.

Міокардити також розрізняються на первинний і вторинний, який з’являється як ускладнення іншого захворювання. За течією вони поділяються на: гострий, підгострий, хронічний і рецидивуючий міокардит.

 

Симптоми міокардиту

Інфекційний міокардит зазвичай проявляється під час або після хвороби. У хворого з’являється загальне нездужання, ниючі, не проходячі болі в серці, збої в його роботі, прискорене серцебиття, задишка, іноді відзначається болючість в суглобах і ломота в тілі.

Температура тіла може бути нормальною або субфебрильною, тобто злегка підвищеною. Початок такого захворювання як міокардит неможливо передбачити, а також розпізнати на стадії виникнення, як правило це проходить непомітно і приховано.

Тяжкість захворювання і прояв симптомів прямо залежить від гостроти розвитку процесу запалення. На ранніх стадіях тривожним дзвінком може стати збільшення розміру серця, а також порушення серцевого ритму: з’являється тахікардія, брадикардія, миготлива аритмія, екстрасистолія, відчуття «завмирання» і « зупинки».

Інфекційний міокардит протікає в двох варіантах. Перший, інфекційно-токсичний, характеризується появою симптомів на тлі сильної інтоксикації організму. При другому, інфекційно-алергічному, характерні симптоми ураження серцевого м’яза виникають через два-три тижні після початку гострого захворювання або загострення хронічної хвороби.

Симптоми при алергічному міокардиті виникають через 12-48 годин після введення в організм сироватки, вакцини або лікарського препарату.

Ідіопатичний міокардит має більш виражені і хворобливі симптоми. Його можна розпізнати по важкому перебігу захворювання з сильними больовими відчуттями, розвитком кардіомегалії, збільшенням серця в розмірах, серйозних порушень ритму, серцевої недостатності, появою тромбів в судинах серця.

При ревматизмі і системних захворюваннях характерні ознаки саме цього виду міокардиту відсутні, проявляються загальні, вищеописані симптоми. У даному випадку міокардит є вторинним.

Будь-який міокардит чреватий ускладненням у вигляді серцевої недостатності.

 

Лікування міокардиту

Лікування міокардиту повністю залежить від форми і тяжкості захворювання. У багатьох випадках міокардит протікає практично безсимптомно і закінчується повним одужанням хворого. Лікування гострого міокардиту (або підгострого) більш ніж в 35% випадках також завершується повним одужанням.

Що стосується інших форм і видів, то у хворих, після лікування такого захворювання як міокардит, може спостерігатися ускладнення у вигляді кардіосклерозу або дилатаційної кардіоміопатії.

При септичному, дифтерійному або міокардиті Абрамова-Фідлера прогноз для життя людини, на жаль, несприятливий. У деяких випадках навіть не важкий перебіг міокардиту стрімко розвивається і прогресує і в підсумку призводить до серцевої недостатності і летального результату.

Якщо ви виявили у себе хоча б одну ознаку міокардиту, то у вас є серйозний привід звернутися до лікаря. Може знадобитися госпіталізація, в ході якої буде проведено такі процедури як електрокардіограма, ехокардіографія, рентгенограма, а також у вас будуть взяті аналізи для виявлення лабораторних ознак запалення серцевого м’яза.

Медикаментозна терапія повністю залежить від причини виникнення міокардиту. При інфекційній не вірусній причині будуть призначені антибіотики, а в інших випадках лікування міокардиту буде направлено на видалення серцевої недостатності, тромбоемболічних ускладнень, відновлення ритму серця, усунення больових симптомів.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                 М.І.Дралюк

Лікар - кардіолог                                                Н.І. Морозова


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування