A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Псоріаз

Дата: 09.04.2018 16:22
Кількість переглядів: 203

Псоріаз – хвороба, яку можна контролювати.

 29 жовтня відзначають всесвітній день псоріаз. Протягом цього дня в усіх регіонах України  відбуваються інформаційно-освітні заходи, які привертають увагу до цього соціально-важливого захворювання.

За даними Міжнародної федерації псоріатичних асоціацій в світі налічується 125 мм (3%) людей хворих на псоріаз, в Україні приблизно 1.5 мм. хворих. В Хмельницькій області зареєстровано 6874 пацієнтів з псоріатичною хворобою.

Псоріаз (псоріатична хвороба) – це хронічне рецедивуюче захворювання шкіри, яке виникає внаслідок спадкової схильності під дією різноманітніх пускових чинників. Хвороба характеризується появою на шкірі характерного висипу у вигляді ділянок потовщення шкіри  (інфільтрації)  з почервонінням (ерітемою) та лущенням на поверхні елементів висипів. В залежності від форми захворювання та перебігу, локалізації, розміри та інші характеристики елементів висипу можуть змінюватись в достатньо широких межах. Перебіг захворювання може ускладнюватись характерним ураженням суглобів, а також приєднанням вторинних інфекцій.

Питома вага псоріазу в загальній структура захворювання шкіри становить від 7 до 10 %.

Псоріаз набув поширення у всіх широтах земної кулі. Найчастіше цей дерматоз розвивається у віці 10-25 років, але за останні роки почастішали випадки, коли захворювання з’являється у дітей 4-7 місяців. На нього хворіють і жінки, і чоловіки, однак у чоловіків це захворювання спостерігається на 60-65 % частіше. Серед дітей псоріаз спостерігається уздебільшого і дівчаток. Етіологія псоріазу до цього часу до кінця не зв’ясована.

Вирішальну роль у розвитку захворювання видіграють генетичні чиннники  (60-70%). Доведені випадки успадкуваня псоріазу в 3- х та більше поколіннях.

Фактори, що сприяють розвитку захворювання та рецедивів: стресові ситуції, кліматичні зміни, переохолодження, травми, алкоголь, лихоманки, наявність вогнищ хронічної інфекції.

Існує багато теорій виникнення псоріазу. Це вірусна, нейрогена, ендокрина, обмінна, теорія молекулярно-біохімічного патогенезу. На даний час в науковому суспільстві досягнута згода, що псоріаз є імунним захворюванням, яке зумовлене функціональними та комунікативними аномаліями Т – лімфоциців.

В останні роки почастішали випадки перебігу псоріазу, які приводять до інвалідності, особливо при неадекватному лікуванні.

Прояви псоріазу суттєвим чинном, впливають на якіст життя пацієнтів та їх родин, не тільки у фізичному, але і у психологічному та соціальному аспектах.

Без лікування або за неналежного лікування псоріаз стає причиною ураження суглобів, інших органів та систем організму.

Лікування псоріазу має бути комплексним, індивідуальним, розроблений для кожної хворої людини.

Хмельницький обласний шкірно-венерологічний диспансер є провідним закладом, який надає допомогу хворим на псоріаз. Тут використовують новітні лабораторні та апаратні методи обстеження та лікування. В лікуванні використовується селективна гемосорбція, плазмофорез, місцева дарсонвалізація, індуктотерапія, ультразвукова терапія, магнітотерапія, магнітолазерна терапія, бальнотерапія.

Псоріаз – це пожиттєвий стан, але його прояви можливо повністю контролювати.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                         М.І.Дралюк  

Лікар - дерматолог                                                Т.І. Любонько


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування