A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Обережно! Слизько!

Дата: 05.04.2018 15:39
Кількість переглядів: 157

З настанням зими «вуличний» травматизм зростає вдвічі. У цей час переважають забиття і переломи кісток. 
Головною причиною травматизму взимку є банальний поспіх. Багато хто просто не помічає льоду, припорошеного снігом. Значна частина травм пов'язана з громадським транспортом: падають як при вході в автобус або тролейбус, так і при виході з нього.

Найбільш поширені травми – переломи кінцівок – виникають через те, що, падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руку й обрушується на неї усією вагою тіла. Незручно виставлена нога ламається в ділянці гомілки. У жінок цьому сприяє носіння взуття на високих підборах. Літні люди, з-за вікових особливостей скелета (підвищена крихкість, менша еластичність зв'язок і м'язового каркаса), нерідко отримують дуже серйозні ушкодження. Вони частіше ламають хребет, шийку стегна. У літньому віці навіть невеликий удар може викликати перелом.

 

Навчіться падати «правильно»!

Якщо відчуваєте, що падаєте, постарайтеся сісти – так зменшиться висота падіння. Окрім того, у момент падіння треба групуватися – притягніть підборіддя до грудей, приберіть кисті рук до живота, притисніть лікті до боків. Постарайтеся висунути плечі вперед і тримайте ноги разом. 
Основна умова для правильного виконання – не боятися забиття заздалегідь.

Якщо посковзнувшись, ви втратили рівновагу, ні в якому разі не приземляйтеся на випрямлені руки! Постарайтеся групуватися і зробити поворот убік, так, щоб удар припав у бічну поверхню тулуба. Так ви убезпечите хребет, таз і кінцівки від перевантажень. 

Якщо ви падаєте на спину – притисніть підборіддя до грудей, а руки розкиньте ширше. Це захистить вас від черепно-мозкової травми.

Якщо падаєте зі слизьких сходів – важливо захистити голову: постарайтеся прикрити її руками. Не намагайтеся загальмувати падіння, розчепірювати руки і ноги – це збільшить кількість переломів.
 

Як запобігти можливим травмам?

Для попередження зимового травматизму необхідно дотримуватися наступних простих правил:

  • Носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці. Краще, якщо підошва буде з великою ребристістю, яка не ковзає.

  • В ожеледицю ходити треба по-особливому – ніби трохи ковзаючи. Йти бажано повільніше. Ковзати по льоду спеціально не варто – це збільшує обмерзання підошви. Пам'ятайте, чим швидше крок, тим більше ризик впасти.

  • Особам літнього віку рекомендується прикріплювати на підошву звичного взуття спеціальні накладки «проти ожеледі». Їх можна придбати у відповідних торгових точках.

  • Слід дотримуватися техніки безпеки при занятті екстремальними видами спорту: використовувати необхідні захисні аксесуари (налокітники, наколінники, шоломи т. ін.).

  • Важливо навчити дитину дотриманню техніки безпеки при катанні на лижах, ковзанах, санчатах. Забезпечте дітей усіма необхідними засобами захисту. 

Дорослим необхідно уміти надати першу допомогу потерпілому.

Будьте уважними та обережними!

Головний лікар Городоцької ЦРЛ               М.І.Дралюк  

Лікар - травматолог                                          Ю.Г. Шиманський


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування