A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Гострий бронхіт

Дата: 04.04.2018 15:35
Кількість переглядів: 1858

Гострий бронхіт - одна з найпоширеніших хвороб дихальних шляхів. Це запальне захворювання стінки бронхів з переважним ураженням їх внутрішнього шару слизової оболонки.

 

Причини і механізм розвитку

Гострий бронхіт найчастіше є проявом гострої респіраторної вірусної інфекції. Це захворювання можуть викликати рино-, аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси Коксакі, грипу та інші. При цьому він часто поєднується з ураженням інших відділів дихальних шляхів і розвитком риніту, фарингіту, ларингіту. Нерідко виникає трахеобронхіт - запалення трахеї та верхніх відділів бронхіального дерева. Рідше ГРВІ викликає ураження дрібних бронхів з розвитком бронхіоліту.
При прогресуванні захворювання часто приєднується вторинна бактеріальна інфекція, викликана пневмококами, гемофільної паличкою та іншими мікроорганізмами.

Сприятливими факторами для розвитку гострого бронхіту є куріння, переохолодження, вживання алкоголю, зниження імунітету. Розвитку цього захворювання сприяє вдихання гарячого або холодного повітря, контакт з дратівливими факторами (наприклад, хімічні речовини на виробництві).
Потрапили на слизову оболонку та в кров вірусні та мікробні антигени викликають вироблення в організмі специфічних антитіл. Крім того, частки вірусів і бактерій безпосередньо захоплюються імунними клітинами. Починається запальна реакція. Вона супроводжується виробленням великої кількості біологічно активних речовин, посиленням кровообігу в стінці бронхів. Розвиваються типові ознаки запалення.

Гострий бронхіт проявляється набряком, почервонінням (гіперемією) слизової оболонки бронхів із виділенням слизового секрету. На початку захворювання кількість мокротиння, невелика, вона в'язка, відкашлюється важко. Потім відбувається збільшення її об'єму, вона розріджується і легше отхаркивается. При приєднанні бактеріальної флори мокрота може стати слизово-гнійною. При ураженні дрібних бронхів може розвинутися їх спазм, порушується бронхіальна прохідність, що веде до погіршення вентиляції легенів.

 

Клінічна картина

Симптоми гострого бронхіту обумовлені загальним дією інфекції на організм і ознаками ураження безпосередньо бронхів. На початку хвороби з'являється слабкість, нездужання, головний біль. Іноді відзначається підвищення температури тіла аж до високих цифр (наприклад, при грипі). Виникає відчуття саднения в горлі. Можуть з'явитися нежить, сльозотеча і інші ознаки вірусної інфекції.
Основний симптом гострого бронхіту - кашель. У перші дні захворювання він сухий, часто виснажливий, що приводить до сильного стомлення хворого, іноді супроводжується болем у м'язах грудної клітки і діафрагми. Потім починає відділятися слизова харкотиння, і стан хворого поліпшується. Захворювання зазвичай триває до 2 тижнів. Після перенесеного гострого бронхіту-кашель може зберігатися до 1 місяця.

При запаленні дрібних бронхів з розвитком бронхіоліту кашель виражений менше. На перший план виходять вентиляційні порушення, розвивається задишка при навантаженні, а потім і в спокої. Може з'явитися блідість і синюшність шкіри (ціаноз), що особливо характерно для дітей. Відзначається шумне дихання з утрудненим видихом (ознака спазму бронхів), кашель з мізерною мокротою.

 

Лікування гострого бронхіту

При виникненні симптомів гострого бронхіту необхідно звернутися до лікаря. Він повинен оглянути хворого, при необхідності призначити додаткове обстеження (зокрема, рентгенографію легень). При гострому бронхіті важливо не допустити приєднання вторинної бактеріальної інфекції з розвитком пневмонії.

На початку захворювання показаний постільний режим з поступовим його розширенням, при поліпшенні самопочуття. Призначається рясне пиття (настій малини, липового цвіту, лужна мінеральна вода, чай). При нормальній температурі тіла можна проводити прогрівання, використовувати гірчичники на межлопаточную область, розтирання зігріваючими мазями. Лікування народними засобами передбачає пиття чаю з малиновим варенням, теплого молока з медом, настоїв ромашки, липового цвіту, відвару шипшини, можливо застосування ведмежого жиру за показаннями.
При лихоманці застосовують жарознижуючі засоби.

Для полегшення сухого кашлю використовуються парові інгаляції з содою, мінеральною водою, настоєм термопсису та іншими засобами. В якості лікування народними засобами в цьому випадку можна рекомендувати інгаляції з евкаліптовим оліям, ментолом, оліям хвойних дерев. Ці процедури можна проводити за 5 - 10 хвилин 1 - 2 рази в день при нормальній температурі тіла. Застосування засобів, що пригнічують кашель (наприклад, терпинкод) рекомендується лише у найважчих випадках, так як придушення кашлю може викликати застій мокротиння в бронхах і призвести до погіршення перебігу захворювання.

Лікування при гострому бронхіті обов'язково включає в себе відхаркувальні, муколітичні засоби у формі таблеток, мікстур, інгаляцій. Для цих цілей використовуються препарати амброксолу, ацетилцистеїну, бромгексину, термопсису, алтею. Корисно використовувати спеціальні форми лікарських речовин для інгаляцій за допомогою небулайзера, особливо у дітей.
Лікування антибіотиками неускладненого бронхіту не показано. Застосування антибіотиків при відсутності бактеріальної інфекції може призвести до розвитку алергічних реакцій і до бронхоспазму. Лікування антибіотиками має призначити лікар. Якщо протягом 3 днів прийому антибіотиків стан не поліпшується, зберігається підвищена температура тіла, кашель зі слизової мокротою, з'являється жовта або гнійна мокрота - необхідно звернутися до лікаря для дообстеження та зміни лікування.
Лікування народними засобами може використовуватися як додаткове після консультації з лікарем. Так, при кашлі допомагає настій насіння кмину, сік ріпчастої цибулі або капусти, змішаний з медом.

Корисно з'їдати 1 - 2 зубчики часнику в день.

Лікування гострого бронхіту у дітей проводиться за описаними принципами. У дитячому віці рекомендується широке застосування небулайзерів для інгаляційної терапії.

Прогноз при гострому бронхіті сприятливий. Правильне лікування гострого бронхіту протягом декількох днів призводить до одужання. Після перенесеного захворювання рекомендується уникати провокуючих факторів, відязикатися від куріння. Дізнайтеся відмінності хронічного і гострого бронхіту у статті - ознаки бронхіту .

Головний лікар  Городоцької ЦРЛ              М.І. Дралюк

Лікар-терапевт                                                  М.В. Левицька


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування