A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Простатит - запалення передміхурової залози.

Дата: 02.04.2018 15:30
Кількість переглядів: 2594

Простатит - запалення передміхурової залози, захворювання, що найбільш часто зустрічається  у чоловіків. Від 30 до 85% чоловіків старше 25 років страждають на цю хворобу. На щастя, сучасні методи дозволяють ефективно лікувати простатит.Простата або передміхурова залоза, образно звана «другим серцем чоловіка» зовні нагадує приплюснутий мандарин діаметром близько 3-4 см. З одного боку вона виробляє речовини, які сприяють нормальному дозріванню сперми і підтриманню активності сперматозоїдів, з іншого бере участь в обміні тестостерону, забезпечуючи нормальне функціонування механізму ерекції. Гладком'язові волокна капсули простати і сім'яних пухирців, скорочуючись, сприяють викиду насінної рідини в сечовипускальний канал - власне процесу еякуляції (сім'явиверження). 
В даний час по термінах протікання виділяють гострий і хронічний простатит. За етіологічним (причинним) фактором найбільш простою класифікацією є виділення абактеріального (безбактеріального), специфічного та неспецифічного бактеріального простатитів, а також простатитів вірусної етіології.

 

Фактори, що сприяють розвитку простатиту 

Зниження захисних сил організму, гормональні порушення, венеричні захворювання, незалеченние вогнища інфекції, з яких мікроби проникають в передміхурову залозу і сприяють розвитку запалення. 
Ризик виникнення простатиту в результаті зниження імунітету вище у часто хворіючих людей, на тлі нервових перевантажень, хронічного стресу, паління й алкоголю. Всі ці фактори або полегшують інфекції шлях проникнення в передміхурову залозу, або приводять до погіршення кровопостачання органів малого тазу, застійних процесів, що сприяє розмноженню мікроорганізмів і розвитку запального процесу. 

 

Симптоми гострого бактеріального простатиту 

Дискомфорт і біль в області промежини, виражені порушення сечовипускання, наприклад почастішання, зниження потенції і біль під час сім'явиверження, можливе підвищення температури до субфебрильних цифр (37-38), загальне нездужання, пітливість. Характерні позитивні результати дослідження сечі на мікроорганізми і в'яла, збільшена і болюча передміхурова заліза при ректальному обстеженні. Слід зазначити, що у пацієнтів часто є камені в передміхуровій залозі, які можуть містити бактерії і згодом служити причиною повторних інфекцій.

 

Симптоми хронічного простатиту 

Характеризуються постійної бактеріальною інфекцією і наявністю запальних клітин у секреті передміхурової залози, незважаючи на неодноразові курси тривалої антибактеріальної терапії. Таких хворих протягом тривалого часу нерідко турбує тільки дискомфорт та помірно виражене утруднення сечовипускання. Розібратися в цьому може тільки кваліфікований фахівець - уролог. Слід зазначити, що в «запущеній» формі простатит може призводити до серйозних ускладнень, які створюють безліч проблем не тільки самому чоловікові, але і всій його родині. 
 

Чим небезпечний простатит? 

На жаль, при простатиті не тільки знижується лібідо (статевий потяг), але й порушується власне еректильна функція. Найсумніше, що приблизно в 40% випадків хворим може загрожувати та чи інша форма безпліддя, оскільки простата вже не може належним чином і в достатній кількості виробляти якісний секрет для забезпечення рухливості сперматозоїдів. Звідси так важливо діагностувати простатит на самих ранніх етапах розвитку. І від цього справді багато в чому залежить успіх лікування. 
 

Простатит і його лікування. 

Це складний, багатофункціональний процес. Після необхідного обстеження лікар підбирає індивідуальну програму, яка включає в себе антибактеріальну терапію, фітотерапію, імунокоректори, фізіотерапію, профілактичні заходи. Абсолютно достовірно, що тільки комплекс цих заходів може ознаменуватися бажаним ефектом. На жаль, не можна дозволити собі знехтувати жодним з описаних методів лікування. 
У всьому світі чоловіки приділяють своєму здоров'ю не менше уваги, ніж жінки. Кожен чоловік, після 25 років, хоча б раз на рік, в профілактичних цілях, повинен відвідати лікаря-фахівця і пройти необхідне обстеження, а якщо потрібно, то й почати лікування простатиту. При появі будь-яких проблем зі здоров'ям, не відкладайте свій візит до лікаря-фахівця «на потім». Простатит лікується успішно, коли лікування розпочато вчасно.

 

Профілактика простатиту

Настійно рекомендуємо пацієнтам, які пройшли курс лікування, виключити вживання алкоголю і тютюну на період 2-6 місяців після лікування, вести рухливий спосіб життя (досить пройти 2-3 км в день пішки, щоб зняти негативний вплив гіподинамії), займатися спортом, частіше перебувати на свіжому повітрі, захистити себе від стресових ситуацій і, головне, вести регулярне статеве життя. Більш того, нормальна статеве жит

тя корисне для правильного функціонування передміхурової залози. І навпаки: якщо у подружжя інтимний контакт буває то з невеликими інтервалами, то з перервою, триваючим тижні і навіть місяці, це ускладнює перебіг простатиту. Пацієнти, які перенесли простатит, повинні перебувати під наглядом уролога ще в плині двох років. Раз на півроку, навесні і восени, необхідно проходити УЗ-діагностику, щоб уникнути рецидивів і загострення захворювання.
Від простатиту не вмирають, але життя він може зіпсувати неабияк. Пам'ятайте, простатит лікується! Лікувати простатит необхідно, адже хвороба може позначитися не тільки на Вас, але і на Ваших подруг, створити серйозні проблеми із зачаттям дитини.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                        М.І.Дралюк

Лікар – уролог                                                            Ф.І.Богомол


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування