A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Кишкова інфекція: симптоми і лікування у дорослих

Дата: 31.03.2018 15:18
Кількість переглядів: 10671

Кишкова інфекція – це загальна назва великої списку захворювань, пов’язаних з попаданням в травний тракт патогенних мікроорганізмів. Основне джерело небезпечних бактерій і паразитів – це заражена їжа і вода. У деяких випадках бактерії, що виробляють токсини і отруюють організм, досить швидко гинуть в кишечнику та виводяться з нього природним шляхом. Тоді харчове отруєння хоч і настає, але проходить досить швидко. Якщо бактерії продовжують активно розмножуватися, виділяючи отруту у великих кількостях і пошкоджуючи стінки кишечника, то настає кишкова інфекція.

1. Загальна етіологія

Як лікувати кишкову інфекцію?

Визначити причини зараження неможливо ні самостійно, ні при візуальному огляді у фахівця. Тільки лабораторний аналіз дозволяє визначити штам бактерії. Тим не менш чим раніше починаються лікувальні процедури, тим швидше настане полегшення стану.

Рекомендуємо ознайомитися

  • Ознаки дисбактеріозу у дорослого

  • Симптоми кандидозу кишечника у жінок

  • Симптоми ротавірусної інфекції у дитини

Перш ніж почати лікування кишкової інфекції, важливо встановити причину хвороби, щоб виключити ймовірність отруєння неінфекційної природи (наприклад, отруйними грибами або ягодами, пестицидами, побутовою хімією). Тому важливо згадати, що їв хворий і його близькі, яку пив воду, приймав ліки, контактував він з якими-небудь хімічними речовинами. У разі кишкової інфекції і при отруєнні токсичними продуктами симптоми будуть схожими: нудота, озноб, слабкість, блювання, біль у животі, діарея, кров у калі. У разі інфекції підвищується температура тіла, при отруєнні ж вона, як правило, залишається в нормі.

Кишкові інфекції бувають як відносно нешкідливими, так і смертельно небезпечними. У першому випадку імунітет організму здатний побороти бактерії своїми силами при дотриманні дієти і постільної режиму. Однак гостра кишкова інфекція може розвиватися стрімко, отруюючи організм і руйнуючи його тканини, і в такій ситуації не обійтися без потужних антибіотиків.

2. В яких випадках терміново викликати лікаря?

Приводів для виклику швидкої допомоги при отруєннях досить багато:

  • якщо має місце отруєння, а не кишкова інфекція, симптоми можуть бути такими: утруднене дихання, скутість м’язів, порушення зору, мови та орієнтування в просторі, відсутність сечі;

  • хвороба протягом доби супроводжується рясним водянистим проносом, в тому числі і з кров’яними включеннями;

  • симптоми спостерігаються у дитини до 3 років, у вагітної жінки;

  • хворий проходить лікування раку, хворий Снідом, гепатитом або є носієм ВІЛ (у цьому випадку навіть легка смертельно небезпечна кишкова інфекція);

  • ознаки зневоднення, такі як пересохлі слизові оболонки, трескающиеся губи, дуже темна сеча або її відсутність, дитячий плач без сліз, не усуваються при рясному питво;

  • у хворого пожовкли очні білки і шкіра;

  • з’явилася висипка, набрякли суглоби.

3. Правильне харчування

Найчастіше провокують кишкову інфекцію молочні продукти, які зберігалися з порушенням температурного режиму, і їжа, що містить сирі або напівсирі яйця і м’ясо, морепродукти і риба.

Готові страви (супи, каші та інші гарніри) стають небезпечними вже через 12 годин, якщо зберігаються при кімнатній температурі. Ковбаса, шинка, копченості навіть при правильному зберіганні можуть призвести до кишкової інфекції.

Якщо їжа має неприємний запах, навіть слабо виражений, сліди цвілі, бульбашки або піну, наліт, дивний смак (наприклад, з’явилася гірчинка або ознаки бродіння), її ні в якому разі не можна вживати. Потрібно ретельно прополоскати рот, прийняти активоване вугілля. Не можна їсти консерви, якщо у банки здулася кришка або при відкриванні виділяється газ. Як правило, для того щоб отримати кишкову інфекцію, потрібно з’їсти достатню кількість зіпсованої їжі: невеликий шматочок не небезпечний для здоров’я, але деякі мікроби, такі як збудники ботулізму або сальмонела, можуть викликати зараження, навіть якщо людина виплюнув їжу.

Великою помилкою є впевненість у тому, що кип’ятіння робить зіпсований продукт безпечним. Багато бактерії, розмножуючись в їжі, виділяють небезпечні токсини, що викликають отруєння навіть після того, як продукт простерилизован.

4. Прояв захворювання

Найперші ознаки кишкової інфекції – це нудота і блювота. З’являються вони через кілька годин (рідше – днів) після зараження. Дуже рідко цей симптом відсутній, але найчастіше саме з нього починаються кишкові інфекції.

По тому, як скоро після зараження починається пронос, можна судити про природу патогена. При бактеріальної інфекції шлунково-кишкового тракту (сальмонельоз, дизентерія, холера) він починається через 2-3 дні, при паразитарної (лямблії, амеби) і вірусної (гепатит) – через кілька тижнів. Дуже важливо вчасно звернутися за медичною допомогою, якщо пронос триває більше доби, так як без лікування деякі інфекції смертельно небезпечні.

Попередниками проносу є біль або спазми у животі. Ці болі зазвичай супроводжують хворобу до тих пір, поки хворий не піде на поправку.

Отруєння токсинами, що виробляються мікроорганізмами, може викликати алергічні реакції аж до анафілактичного шоку, тому наявність висипу і набряків – це серйозна підстава для того, щоб викликати швидку допомогу.

Характерною особливістю кишкової інфекції є висока температура, озноб, слабкість, головний біль.

При лікуванні кишкової інфекції необхідно виключити з раціону такі продукти:

  • будь-яку важку жирну їжу, продукти, що містять сирі яйця, рибу і морепродукти;

  • молоко і кисломолочні продукти, сир;

  • здобу, солодощі, фрукти;

  • делікатеси та екзотичні продукти.

На початку хвороби хворий може повністю відмовитися від їжі. В цьому немає нічого страшного за умови, що він п’є достатньо рідини.

Існують лікарські засоби, що допомагають усунути симптоми кишкової інфекції (різі, спазми в черевній порожнині, пронос), але потрібно мати на увазі, що вони не усувають причину і можуть навіть посилити хвороба. Адже блювота і пронос – це захисна реакція організму, який намагається позбутися від хвороботворних мікроорганізмів. Тому бажано без призначення лікаря не приймати ніяких препаратів. Винятком є активоване вугілля, який допоможе організму швидше виводити токсини.

При проносі може застосовуватися Лоперамід, але лише у разі задовільного стану хворого в кінці хвороби (наприклад, коли у хворого немає можливості залишатися вдома). Для лікування небезпечних інфекцій він не застосовується, так як ускладнює очищення організму від токсині.

Приймати жарознижуючі засоби при кишкової інфекції без контролю лікаря небажано. Збивати температуру потрібно, тільки якщо жар погано переноситься хворим. Якщо кишкова інфекція протікає без підвищення температури, то або діагноз поставлений невірно і має місце неінфекційне харчове отруєння, або у хворого ослаблений імунітет і організм не бореться з зараженням.Як правило, температура тримається не довше 2 днів, якщо ж вона не спадає або навіть піднімається, необхідно звернутися за медичною допомогою.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ             М.І. Дралюк

Лікар – інфекціоніст                                      Т.А. Лободзінська


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування