A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Серцева недостатність

Дата: 29.03.2018 15:12
Кількість переглядів: 150

У сучасному світі важко залишатись стресостійким. Буденним клопотам та негараздам ми інколи надаємо занадто великого значення та не думаємо про те, що згодом це позначиться на нашому здоров’ї.

В результаті, першою страждає серцево-судинна система людського організму. І хоча ми не завжди відразу відчуваємо перші ознаки недуги, та проконсультуватись в досвідченого лікаря ніколи не буде зайвим! Кваліфіковану консультацію Ви завжди можете отримати у медичному центрі “Ехокор”.

Серед поширених хвороб серцево-судинної системи – серцева недостатність. І хоч у більшості це поняття асоціюється зі зупинкою роботи серця, та насправді це не зовсім так. Якщо вчасно діагностувати захворювання та докладати зусиль, аби хвороба не прогресувала, серцева недостатність може зовсім не ускладнювати життя.

 

Що таке серцева недостатність?

Серцева недостатність – це стан організму людини, коли потужність серця є слабшою, ніж це потрібно для нормальної життєдіяльності.

При серцевій недостатності кров проходить через серце і тіло з меншою швидкістю, аніж це повинно бути у здорової людини. Тоді тиск у серці збільшується, в результаті воно не може перекачувати достатньо кисню і поживних речовин для задоволення потреб організму.

Камери серця намагаються реагувати та прокачувати більше крові. На деякий час це рятує ситуацію. Проте згодом стінки серцевого м’яза слабшають.

Тіло на такі дії реагує по-своєму: намагається затримувати рідину (воду) та натрій. Якщо рідина накопичується в руках, ногах, щиколотках, ступнях, легенях або інших органах, тіло стає перевантаженим. Такий стан називають хронічна серцева недостатність.

 

Причини серцевої недостатності

Серцеву недостатність можуть обумовлювати декілька факторів, серед яких:

  • ішемічна хвороба серця та захворювання артерій, які постачають кров і кисень до серця — це викликає зниження припливу крові до серцевого м’яза. Якщо артерії забиваються або сильно звузилися, серцю не вистачає кисню і поживних речовин.

  • серцевий напад . Серцевий напад може статися, коли коронарна артерія раптово заблоковується, зупиняючи потік крові до серцевого м’яза. Весь або частина серцевого м’яза стає відрізаним від подачі кисню. Серцевий напад може привести до пошкодження серцевого м’яза.

  • кардіоміопатія. Пошкодження серцевого м’яза внаслідок інфекцій або зловживання алкоголем чи наркотичними речовинами.

  • умови, що перевтомили серце: високий кровяний тиск (гіпертонія), хвороби клапана, захворювання щитовидної залози, нирок , цукровий діабет або вроджені вади серця.

Серцева недостатність може виникнути, коли кілька захворювань або ж станів присутні одночасно .

 

Симптоми серцевої недостатності

При серцевій недостатності Ви можете, як відчувати симптоми захворювання, так вона й може проходити без зовнішніх проявів. Якщо ж симптоми відчутні, то вони можуть бути постійними або ж періодичними, слабшими чи важчими.

Серцева недостатність спричинює наступні симптоми:

  • застій в легенях – при фізичному навантаженні Ви відчуваєте задишку, а в стані спокою – затруднене дихання. Це може призвести до сухого кашлю.

  • затримка води – менший приплив крові до нирок спричиняє затримку води, результатом чого є набряки у щиколотках, ногах і животі, збільшення ваги. Симптоми можуть викликати підвищену потребу до сечовипускання в нічний час. Здуття живота в шлунку може викликати втрату апетиту або ж нудоту.

  • Запаморочення, втома і слабкість. Зменшення надходження крові до Ваших основних органів і м’язів змушує Вас почувати себе втомленим і слабким, а нестабільне постачання крові до мозку може викликати запаморочення або ж плутанину.

  • пришвидшене або нерегулярне серцебиття. Серце б’ється швидше , щоб перекачувати достатньо крові в організмі. Це може привести до пришвидшеного або нерегулярного пульсу.

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                     М.І.Дралюк

Лікар –   терапевт                                                   М. В. Левицька


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування