A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Городоцька міська багатопрофільна лікарня" Городоцької міської ради Хмельницької області

Стригучий лишай

Дата: 23.06.2018 15:05
Кількість переглядів: 18426

Стригучий лишай - це захворювання інфекційного характеру, що викликається грибками, яке вражає не тільки тварин, а й людини. Друга назва цієї недуги - трихофтия. У нашій статті ми розглянемо симптоми інкубаційний період і методи лікування стригучого лишаю.

 

Інкубаційний період стригучого лишаю

Як правило, інкубаційний період стригучого лишаю становить від п'яти до п'ятнадцяти днів. В деяких випадку з моменту потрапляння патогенних мікроорганізмів на шкірні покриви може пройти навіть кілька місяців. 
 

За якими симптомами розпізнати стригучий лишай?

Одними з перших симптомів стригучого лишаю є бульбашки, дрібні вузлики, запалення у вигляді плям, покритих корочками, лусочками, які виникають на шкірі. Як правило, їх діаметр не перевищує двох сантиметрів. 
Уражені ділянки шкіри відрізняються набряком, гіперемією, легким свербінням. По мірі розвитку захворювання такі шкірні зміни з'являються по всій поверхні тіла. Відбувається ураження волосистої частини голови: з'являються ділянки облисіння, при яких волосся обламуються на рівні одного сантиметра, утворюючи округлі залисини. 

 

У чому полягає лікування стригучого лишая?

Стригучий лишай у людини: інкубаційний період, симптоми, лікування фото |

Стригучий лишай фото 

Поверхневі форми стригучого лишаю, а так само захворювання в хронічній формі лікується за допомогою протигрибкових мазей (ламізил, мікроспор, экзодерил, клотримазол, 10-ти відсоткова сірчана мазь, сірчано-саліцилова мазь). Спочатку уражені вогнища протирають п'ятивідсоткової настоянкою йоду, а через кілька годин обробляють маззю. 
При наявності значних запалень, множинних вогнищ, а так само при значному ураженні шкіри голови лікування проводять за допомогою комбінованих гормональних засобів. В такому випадку терапія повинна бути системною, пухові волосся видаляють за допомогою епіляції, а волосся на голові збривають. 
Найбільш ефективний препарат для лікування стригучого позбавляючи - гризеофульвін в мазях і таблетках. При хронічному стригучий лишай лікування волосистої частини голови полягає в проведенні відшарування рогового шару в ураженому місці. Для цього на уражений осередок накладають пов'язку з молочно-саліцилової маззю. Потім її знімають і замінюють компресом з 5-ти відсоткової саліцилової маззю. Через дві доби компрес знімають і пінцетом або тупим скальпелем проводять чистку ороговілого шару шкіри з чорними крапками. Процедура проводиться тричі. 
Щоб видалити кірки при стригучому лишаї інфільтративно-нагноительного типу використовують 3-х відсоткову саліцилову мазь, дезінфікуючі розчини і розсмоктуючі мазі. 
Будьте здорові!

Головний лікар Городоцької ЦРЛ                        М.І.Дралюк

Лікар-дерматолог                                                     Т.І. Любонько


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування